W 1945 roku Elbląg był morzem ruin. To miejsce wypełnili pionierzy, przesiedleńcy, ostańcy. Kim byli, skąd przybyli… Poznaj ich historię od strony kuchni.
18 września w godzinach 12.00-16.00 zapraszamy na spotkanie z dziedzictwem kulinarnym powojennych pionierów Elbląga. Sprowadzeni do zrujnowanego miasta z różnych stron przywieźli ze sobą ciężki bagaż doświadczeń, ale też pamięć o rodzinnych stronach, a ta przejawiała się często w gotowanych potrawach… o ile dało się je przyrządzić w tych ciężkich warunkach.
Podczas pikniku prezentowana będzie kuchnia żuławska oraz ukraińska. Spróbujecie przedwojennej zupy żniwnej, będziecie także mogli samodzielnie wypiec “bieda chleb”, gotować na ognisku na podstawie pionierskich przepisów „kryzysowych” czy ulepić własne gliniane naczynie.
Spotkaniu towarzyszyć będzie mini-wystawa plenerowa sprzętów związanych z wypiekiem chleba oraz muzyka z lat ’40 i ’50 grana na żywo.
Wstęp wolny. Dodatkowo z okazji Dni Funduszy Europejskich bilet wstępu na wszystkie wystawy w budynku Podzamcza będzie można nabyć w promocyjnej cenie 15 zł.
Szczegółowy plan imprezy
(Treść aktualizowana. Ostatnia modyfikacja 14.09)
Na dziedzińcu:
- 12.00 – 16.00 warsztaty: lepienia w glinie, pieczenia bieda chleba, kuchnia pionierska;
- 12.00 – 16.00 Przygotowanie i degustacja zupy żniwnej (Koło Gospodyń Wiejskich w Oleśnie),
- 12.00 – 16.00 wystawa plenerowa
Sala edukacyjna
- 12.30 prezentacja kuchni ukraińskiej (Związek Ukraińców w Polsce – Oddział Elbląg)
- 14.00 prezentacja kuchni żuławskiej (Artur Wasielewski)
Impreza realizowana przy pomocy finansowej Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego