EN PL

“Pierniki i marcepany, czyli przedwojenne zwyczaje świąteczne w Pasłęku”

Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu oraz Biblioteka Publiczna w Pasłęku serdecznie zapraszają na przedświąteczne spotkanie z historią “Pierniki i marcepany, czyli przedwojenne zwyczaje świąteczne w Pasłęku”.

W okresie przedświątecznej gorączki, przedświątecznego szału przygotowań zajmujemy się przygotowywaniem mieszkania, poszukiwaniem prezentów oraz przygotowywaniem świątecznych potraw. W ramach chwili wytchnienia wszystkich miłośników Pasłęka i historii zapraszamy na opowieść – o historii i potrawach. W przedwojennym Pasłęku, jak w całych Prusach Wschodnich w okresie adwentu zajmowano się przyrządzaniem rożnych ciast piernikowych oraz marcepanów. Zajmowały się tym panie i gospodynie w domach oraz cukiernie, piekarnie czy innego rodzaju lokale serwujące potrawy. A podczas spotkania w dniu 13 grudnia w pasłęckiej Bibliotece Publicznej Piotr Adamczyk (Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu), pomysłodawca przywrócenia pasłęckiego piernika jako pamiątki turystycznej i kulinarnej, spróbuje przedstawić ten miniony, przedwojenny świat. Do których to tradycji piernikarskich miasta stara się nawiązać też jedna z pasłęckich cukierni, będąca partnerem spotkania.

Organizator: Biblioteka Publiczna w Pasłęku, Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu

Spotkanie możliwe dzięki organizacji i wsparciu: Cukiernia Hildebrandt w Pasłęku, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu

Skip to content